Zero watblief?





3 maart 2019



Wat betekent zero waste nou eigenlijk? Recyclen? Minder consumeren? Bewuster inkopen? Eijsden-Margraten Cleanup las het boek 'HET ZERO WASTE PROJECT' om er achter te komen.


Volgens veel recensies is het "Hét nieuwe boek over leuker leven met minder plastic", geschreven door Jessie en Nicky Kroon (twee zussen), van het blog Het Zero Waste Project. Ze besloten als experiment een maand lang zero waste te gaan leven: zonder afval. Inmiddels zijn ze bijna vier jaar verder en uitgegroeid tot de grootste zero waste-lifestylebloggers van Nederland. In het boek beschrijven beide vrouwen hun ervaringen tijdens het experiment. Zowel de successen als de mislukkingen komen aan bod waardoor het erg leuk is en motiverend werkt om hun verhaal te blijven volgen. Ook als je er (nog) niet aan toe bent om rigoureus om te slaan krijg je veel tips, informatie en daardoor inspiratie (een duwtje in de goede richting) om al wat kleine stappen te ondernemen. Maar: wanneer leef je nou zero waste? Wat moet je laten en belangrijker, wat moet je juist dóen?


Onze conclusie is dat er niet één concrete definitie bestaat van zero waste. In de letterlijke zin van het woord kom je natuurlijk uit op geen afval en daar kun je wel het een en ander uit afleiden. Maar het gaat verder dan enkel afvalvrij leven. Iedereen heeft terecht zijn eigen manier van leven ontwikkeld en dus zijn eigen manier en mate van zero waste leven. Hoe dan ook, het belangrijkste dat wíj hebben onthouden na het lezen van het boek zijn de 5 R-en. Een stappenplan waarin ieder zijn eigen weg kan zoeken en vinden.


De 5 R-en


Refuse – kan ik het weigeren?

Reduce – kan ik minderen?

Reuse – kan ik dit ook hergebruiken?

Recycle – is dit recyclebaar?

Rot – kan dit op de composthoop?


Bij elke aankoop en elk product zou je jezelf kort bovenstaande vragen moet stellen.